zoeken route & contact
volgende pagina

arsenaal delft

Na de verhuizing van het Legermuseum van het Armamentarium in Delft naar Soesterberg kwam dit ensemble gebouwen beschikbaar voor een nieuwe bestemming, passend bij de aard en de grote cultuurhistorische waarde van de gebouwen. Het merendeel van de gebouwen is rijksmonumentaal en stamt uit de zeventiende eeuw. Een combinatie van cepezedprojects en investeerder Driestar won met het plan Arsenaal Delft de openbare verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf.

Het Arsenaal heeft een markante ligging langs de grachten Oude Delft en Lange Geer, die precies op de kop van het complex samenkomen. Het witte gebouw hier is het oudst en stamt uit 1602. Dit wordt herontwikkeld tot restaurant met een groot, drijvend terras en op de eerste verdieping een congres- en zalencentrum. Het tweede gebouw is van 1692. Op de begane grond hiervan is een expositieruimte plus winkel voorzien; op de eerste en tweede verdieping vestigt zich een hotel. Naast het gebouw uit 1692 staat nog een voormalig pakhuis van de VOC (1653). Dit is door cepezedprojects reeds herontwikkeld en doet dienst als unieke kantoorruimte voor bedrijven uit de creatieve sector, waaronder Senf Theaterpartners.  

Het ontwerp gaat uit van de kracht van de monumenten. De historische, monumentale waarde blijft geheel behouden en waar nodig of mogelijk hersteld of versterkt, maar nergens aangetast. Ingrepen bestaan uit modulaire aanvullingen op het bestaande ensemble die in een later stadium weer omkeerbaar zijn. Het kenmerkende aanzicht van het pakhuis blijft in ere. Op een aantal plekken heeft het monument weer zijn oorspronkelijke staat; de dichtgemetselde ramen aan de hoven en de gesloten luiken aan bijvoorbeeld de Korte Geer zijn gevelopeningen als voorheen. Dit biedt meer comfort en gebruiksmogelijkheden en toont levendig naar de stad.  

Tussen de gebouwen uit 1602 en 1692 komt een nieuw, glazen entreegebouw. Dit is de toegang voor het nieuwe hotel, restaurant en zalencentrum. In dit entreegebouw worden de oorspronkelijke buitengevels de binnenwanden. Bovenin het entreegebouw verbindt een loopbrug het hotel met het zalencentrum. De eigentijdse en lichte architectuur van het glazen entreegebouw benadrukt het contrast tussen oud en nieuw. Net als de vensters en blindnissen krijgen de voorheen gesloten gevelpoorten glazen puien met een slank profiel. De binnenhoven van de gebouwen spelen een belangrijke rol in de oriëntatie en de organisatie van de functies in het complex.  

Ingrepen en toevoegingen zijn uiterst zorgvuldig ontworpen, met een minimale aantasting van de bestaande gevels en hoofddraagconstructie. De hotelkamers worden als losse, modulair samengestelde elementen op de verdiepingen geplaatst. Deze benadering garandeert naast minimale aantasting van de bestaande bouw maximale flexibiliteit en toekomstgerichtheid - de units zijn immers gemakkelijk te verwijderen of verplaatsen. Ook blijft zo de originele constructie van houten balken grotendeels in het zicht.   

delft / nederland

opdrachtgever
driestar

volgende pagina